Hafta Hafta Gebelik
Gebelik süreci, hafta hafta değerlendirilmelidir. Bu sayede hem annenin hem de bebeğin sağlığının durumu daha iyi gözlemlenebilir. 9 ay 10 gün, yani toplamda 40 hafta sürecek bu süreçte, her haftanın dikkate alınması büyük bir önem taşımaktadır.
1. Hafta
Gebeliğin birinci haftasında henüz hamile olmadığınız bir dönemdesiniz. Gebelikle ilgili testlerin olumlu sonuçlanmasının ardından gebelik dönemine geçiş yapılır.
2. Hafta
İkinci haftada, fetüs yüzlerce hücreden oluşarak bölünmeye ve büyümeye devam eder.
3. Hafta
Hamileliğin üçüncü haftasında embriyonik gelişim başlamış olur. Bu aşama, 10 hafta sürecek olan başlangıç evresidir.
4. Hafta
Embriyo, 4. haftada da hızla büyümeye devam eder. Bebeğin bu hafta beyin, omurilik, sinirler ve omurgasının oluşumuna yönelik gelişmelere başlanır.
5. Hafta
Bu aşamada bebeğinizin ağzı, burnu ve kulakları gelişmeye başlar. Rahmin görüntüsünde, kocaman bir kafa ve iki büyük karanlık nokta olduğunu görebilirsiniz.
6. Hafta
Bebeğin elleri ve parmakları oluşmaya başlayacaktır. Bu oluşum, 6. hafta itibarıyla gelişim göstermeye başlarken, 7. haftada el ve parmaklarını tam olarak görebilirsiniz.
7. Hafta
Bebeğinizin göz kapakları kapanmaya başlar. El ve parmakları tamamen gelişmiştir; bebeğinizin kuyruğu ise neredeyse kaybolmuştur.
8. Hafta
Bu hafta, bebeğinizin insan görüntüsü kazanmaya başladığını göreceksiniz. Bebeğin kalbinde bulunan odacık tamamlanırken, minik dişleri de oluşmaya başlar.
9. Hafta
Bebeğinizin gelişiminin büyük bir kısmı 9. haftada tamamlanır. Bu aşamadan sonra, dokuları ve organları hızla gelişmeye devam edecektir.
10. Hafta
Elleri yakında açılacak ve yumruk şeklinde olmaya başlayacaktır. Diş kökleri de bu haftada oluşmaya başlar. 10. haftada, bebeğin tekmelerini hissetmeye başlayabilirsiniz.
11. Hafta
Bu haftada bebeğin refleksleri daha fazla gelişir. Karnınıza bastırdığınızda, siz bir şey hissetmeseniz bile bebeğinizin göbeği kımıldamaya başlayacaktır.
12. Hafta
Bebeğin damarları ince derisinden hala görünmektedir. Ayrıca kafası vücuduyla orantılı bir şekilde büyümeye devam etmektedir.
13. Hafta
- haftada, bebeğiniz artık gözlerini kısarak bakabilir, kaşlarını oynatabilir ve bazen çattığını görebilirsiniz.
14. Hafta
Bebeğiniz solunum almaya daha rahat başlarken akciğeri gelişmeye başlar.
15. Hafta
Bacakları gelişmekte ve başı yavaş yavaş dik durmaya başlamaktadır. 14. haftada bebeğin ayak tırnakları bile çıkmaya başlar.
16. Hafta
Göbek bağı bu dönemde daha fazla gelişir. Eklemlerini hareket ettirebilen ufaklığın ter bezleri de çalışmaya başlar.
17. Hafta
Bebeğiniz 17. haftada kol ve ayaklarını hızlı bir şekilde hareket ettirmeye başlar; hızlı refleksleri vardır.
18. Hafta
Bu hafta bebeğinizin koklama, tat alma, duyma, görme ve dokunma duyuları daha da artar.
19. Hafta
- haftayı yarılamış olmanın önemli işaretlerinden biri, karnınızın düz olmayıp daha şişkin bir hal almasıdır. 19. haftada, bebeğiniz dışarıdaki sesleri algılamaya başlar.
20. Hafta
Karnın içinde dönerken yaptığı hareketler artık tekme ve yumruklara dönüşmeye başlar; anne bunu net bir şekilde hisseder.
21. Hafta
Bu dönemde, anne karnındaki bebeğin dudakları, göz kapakları ve kaşları birbirinden ayrılır ve gelişimlerine devam eder.
22. Hafta
Müziğin sesini açtığınızda, bu dönemde bebeğinizin de bu sesleri duyduğunu fark edeceksiniz.
23. Hafta
Organlar hızla büyümeye devam ederken, akciğerler ilk olarak gelişir.
24. Hafta
Bebeğinizin dokuları 24. haftada gelişmeye devam eder ve vücudunda tüylenmeler meydana gelmeye başlar.
25. Hafta
Salatalık büyüklüğüne gelen anne karnındaki ufaklığın cinsel organları gelişmeye başlamaktadır.
26. Hafta
Bebeğiniz gözlerini açıp kapatabiliyor, parmağını emiyor ve anne karnında hareket etmeye başlıyor.
27. Hafta
Bu dönemde bebeğinizin boyu 35-37 cm arasında olacaktır. Boy ve kilo değişiklik gösterebilir, ancak hızla büyümeye devam eder.
28. Hafta
Bebeğin kafatası orantılı bir şekilde büyümeye devam eder. Bu dönemde annenin vitamin ve mineral alımına dikkat etmesi önemlidir.
29. Hafta
Bebeğiniz 40 cm civarında, iri boy bir lahana büyüklüğündedir. Görmesi henüz keskin olmasa da az da olsa görebilmeye başlamıştır.
30. Hafta
Bebeğiniz başını sağa sola hareket ettirebiliyor, vücudu da büyümeye devam ediyor.
31. Hafta
Bebeğiniz hızla büyürken, kilo alımı ve boy uzaması başlar. Rahminizde de büyüme hissedeceksiniz. Doğumda ki kilosunun 1/3’ünü son 7 haftada almaya başlayacaktır. El ve tırnakları gelişirken, bebeğinizin gerçek saçları da çıkmaya başlar.
32. Hafta
Bebeğinizin kemikleri güçlenmeye başlıyor. Kafatasındaki kemikler yavaş yavaş sertleşme evresine geçiyor, bu sayede doğum kanalına rahatça yerleşebilmektedir.
33. Hafta
Bu hafta bebeğiniz iri boy bir kavuna benzer; boyu yaklaşık 40 cm olur. Vücudun ısısını korumaya yardımcı olacak yağ katmanları açığa çıkmaya başlar. Merkezi sinir sistemi ve akciğerler gelişmeye devam etmektedir.
34. Hafta
Bebeğinizin boyu 45 cm’i geçtiğinde, anne karnında rahat edememeye başlar. Böbrekleri işlev kazanmaya başlar; fiziksel gelişimini tamamladığından dolayı bu haftayı daha çok kilo alarak geçirecektir.
35. Hafta
- haftada bebeğinizin boyu yaklaşık 46 cm olabilir. Bu haftadan sonra bebeğinizin normal doğum süreci hız kazanmaya başlayacaktır.
36. Hafta
Bebeğiniz artık daha iri hale gelmiştir. Orta boy büyüklükte bir pırasa uzunluğuna eriştiği söylenebilir. Bebeğinizin göz rengini merak ediyor olabilirsiniz; koyu renkli doğarsa muhtemelen böyle kalacaktır. Ancak gri veya açık mavi gözler olabileceği gibi yeşile de kaçma durumu söz konusu olabilir.
37. Hafta
Bebeğinizin vücudundaki yağ tabakası daha fazla gelişim göstermeye başlar. Erkek bebekler genellikle kız bebeklere göre daha ağırdır. Derisi yavaşça soyulmaya başlar; altında yeni deriler çıkmaktadır.
38. Hafta
Bebeğiniz artık orta boy bir balkabağına dönüşmeye başlar. Bu dönemde kafatasının çok fazla sertleşmemesi, doğumun daha kolay olmasını sağlar.
39. Hafta
Bebeğinizin kilosu artık 3-4 kilogram arasına ulaşmıştır. Rahatsız olmaya başlayabilir; rahminizde durmak istemiyor olabilir. İki hafta içerisinde suni sancı ile doğum yöntemi denenecek ve anne adayı doğuma alınarak bebeğini dünyaya getirecektir.
40. Hafta
Bebeğiniz doğum için hazır hale gelmiştir. 30. haftadan sonra, bebeğin dışarı çıkmak için sabırsızlandığı gözlemlenebilir.